Tunnels Noordzeekanaal

Tunnels Noordzeekanaal
Tunnels Noordzeekanaal vlnr: Velsertunnel, Wijkertunnel, Coentunnel, IJtunnel en Zeeburgertunnel. (De spoorwegtunnels staan niet aangegeven)

Om de noord- en de zuidzijde van het Noordzeekanaal voor het verkeer met elkaar te verbinden zijn er diverse tunnels aangelegd.

Bij de gemeente Velsen ligt de recent gerenoveerde Velsertunnel (A22) die verbinding maakt tussen het knooppunt Velsen en de richting Beverwijk. Meer informatie over het parkeren Velsen en Beverwijk.

Iets meer naar het oosten ligt de Wijkertunnel (A9). Door de aanleg van deze tunnel is de Velsertunnel ontlast. De A9 (Badhoevedorp – Alkmaar) volgt een kortere route via de Wijkertunnel.

Bij Amsterdam komt u de Coentunnel en de Zeeburgertunnel tegen die onderdeel uitmaken van de ringweg A10. De IJtunnel ligt tussen deze tunnels in en verbind het Centrum met Noord.

Regelmatig plaatsen wij hier informatie over werkzaamheden aan de tunnels onder het noordzeekanaal. Laatste update: 4 september 2020.

De IJtunnel
De IJtunnel verbind het centrum van Amsterdam met Amsterdam-Noord en is de route vanaf de ringweg A10 Amsterdam-Noord, via de Nieuwe Leeuwarderweg (S116), Valkenburgerstraat, Weesperstraat, Wibautstraat en Gooiseweg (S112) bij Duivendrecht naar de aansluiting naar de A10.

De lengte van buis van de IJtunnel is 1039 meter. De tunnel bestaat uit een rechthoekige betonconstructie die is onderverdeeld in twee buizen voor het autoverkeer. Dagelijks rijden er 50.000 auto’s door de tunnel.

Toegestane snelheden in de IJtunnel:
Centrum naar Amsterdam-Noord: 70 km p.u. Amsterdam-Noord naar centrum: 50 km p.u.
Amsterdam-Noord naar centrum: 50 km p.u. Centrum naar Amsterdam-Noord: 70 km p.u.

IJtunnel heeft regelmatig onderhoud nodig. 
Regulier onderhoud IJtunnel: elke eerste maandag van de maand.
IJtunnel gesloten tussen 00.00 uur en 05.00 uur.

Het verkeer wordt geadviseerd om te rijden via de Coentunnel of de Zeeburgertunnel.

Overige sluitingen is ons momenteel niets van bekend.

De Coentunnel
Werkzaamheden Coentunnel:
Momenteel zijn ons geen werkzaamheden bekend.

De Coentunnel verbind de Zaanstreek met Amsterdam-West en is onderdeel van de ringweg A10. De lengte van de buis van de Coentunnel is 1283 meter, waarvan 587 meter overdekt het overige gedeelte een open tunnelbak is.
De Coentunnel is vernoemd naar de nabijgelegen Coenhaven

De Zeeburgertunnel
Werkzaamheden Zeeburgertunnel:
Momenteel zijn ons geen werkzaamheden bekend.

De Zeeburgertunnel hoort officieel niet in dit rijtje thuis aangezien de tunnel onder het buiten-IJ ligt, net voorbij de Oranjesluizen waar het Noordzeekanaal ophoudt. Toch benoemen we deze tunnel beknopt aangezien de tunnel onderdeel uitmaakt van de ringweg A10 tussen het Zeeburgereiland (Amsterdam-Oost) en Amsterdam-Noord.

Spoortunnels:
De spoorwegtunnels zijn niet aangegeven op de plattegrond die hierboven staat afgebeeld.

Velserspoortunnel 
Deze tunnel is een spoortunnel en wordt gebruikt in de spoorlijn Haarlem – Uitgeest.

Aangezien niet al het vervoer van en naar de Hoogovens te IJmuiden via deze tunnel kan, wordt deze verbinding vaak via Zaandam afgewikkeld. Om deze reden kreeg de Hemtunnel extra lange hellingen en een derde spoor.

De Hemtunnel
Deze tunnel is een spoortunnel en wordt gebruikt in de spoorlijn tussen Den Helder – Amsterdam. De tunnel ligt in dit traject tussen de stations Amsterdam Sloterdijk en Zaandam.


Noordzeekanaal

advertenties