Havens Noordzeekanaal

Havens Noordzeekanaal
Uitleg situatie havens Noordzeekanaal, verwijzingen in de tekst.

Op deze pagina over de havens aan het Noordzeekanaal wordt ook verwezen naar de zijkanalen D, F, G en H. Bekijk hiervoor de pagina met de uitleg over deze zijkanalen

Voordat u de sluizen doorgaat bij IJmuiden komt u in de IJmond aan de zuidkant vanaf de pieren de vier havens van IJmuiden tegen. Als eerste treft u eerst de jachthaven van IJmuiden. Daarna treft u de IJmondhaven met de Felison Cruise terminal. (Indien u de Cruise terminal met de auto wilt bereiken dan leest u via deze pagina een uitgebreide routebeschrijving.) Na de IJmondhaven komt u de Haringhaven en de Vissershaven met de Felison Ferry Terminal naar Newcastle tegen.

Nog voor de de sluizen treft u aan de noordzijde van het water de Hoogovenhaven, een haven van het tegenwoordige Tata Steel.

Nadat u de sluizen door bent gegaan treft u aan de noordzijde de 3 Rijksbinnenhavens met het binnenhavenkanaal naar de Staalhaven. Ook de staalhaven is een haven waar Tata Steel gebruik van maakt. Momenteel zijn er plannen van Tata om hier een moderne overslaghaven aan te leggen voor staalschroot.

Tegenover Zijkanaal D ligt de Afrikahaven met als zijtak de Zanzibarhaven en de Mauritshaven.

De volgende zijtak van het Noordzeekanaal is de Amerikahaven die toegang geeft tot de Alaskahaven, de Cocaohaven, de Aziëhaven en de Australiëhaven. Aan het eind van de haven is de toegang naar het deels gedempte zijkanaal F.

Even verderop treft u aan de noordzijde de Nieuwe zeehaven en aan de zuidzijde Westhaven die toegang verschaft naar de Hornhaven, de Moezelhaven, de Mainhaven, de Beringhaven, de Zueshaven, de Bosporushaven, en de Sonthaven.

Aan de rechterzijde van Zijkanaal G treft u de Isaac Baarthaven en de Dirk Metselaarhaven.

Aan de overzijde van Zijkanaal G treft u de Jan van Riebeeckhaven die toegang verschaft tot de Carel Reynierszhaven, de Usselincxhaven, de Adenhaven en de Jan van Riebeeckhaven.

Tegenover Zijkanaal H, net voor de Coentunnel op de A10, treft u de Pertoleumhaven aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal.

Zodra u de Coentunnel over bent gevaren komt u binnen de ring Amsterdam, u treft daar direct aan de zuidzijde de Coenhaven met de toegang naar Havenkom A, C en F. Er zijn op deze plek plannen om de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam te vestigen.

De volgende zijtak aan de zuidzijde is de Mercuriushaven met toegang naar de Vlothaven, de Neptunushaven en de Minervahaven.

Inmiddels ziet u aan de Amsterdam-Noord zijde de NDSM Pier verschijnen met het bekende Amstel Botel. Daartegenover treft u de Nieuwe Houthaven, de Houthaven en de Oude Houthaven.

Indien u doorvaart ziet u aan de zuidzijde het Centraal Station van Amsterdam en aan de Noordzijde Amsterdam-Noord liggen. Hierna ziet u aan uw rechterzijde de Cruise Terminal (PTA) van Amsterdam. U komt vervolgens bij het KNSM Eiland, waar u aan de rechterdoorvaart de IJhaven tegenkomt. Aan de andere zijde van het eiland treft u de Ertshaven.

Indien u voor de Oranjesluizen de zuiderkant binnen vaart treft u de toegang tot “Het Amsterdam Rijnkanaal” aan, direct rechts afslaan en u komt bij de Entrepothaven uit.

advertenties